Monday, October 23, 2006

Gamers In Exile - I'm a Decent Man (Kopia Mind Makeover)

Min vän Henning Lundkvist spelade upp I'm a Decent Man med Gamers In Exile för mig 2001 efter att den släppts på en Tigerbeat6-samling. Jag tyckte att den var otroligt bra fram till att beatsen kommer in. Där gick låten nämligen från att vara väldigt personlig och smart vocoderpoesi till att bli väldigt, väldigt... Tigerbeat6-ig. På ett inte så kul sätt.

Häromdagen snubblade jag över låten igen för första gången på ett par år när jag gick igenom mina gamla osorterade mp3or från tiden då id-taggning inte var en så stor grej. Jag satt samtidigt och klippte i en Tim Hardin-sampling och märkte att de passade väldigt fint ihop. Såhär blev det:

Gamers In Exile - I'm a Decent Man (Kopia Mind Makeover)

Saturday, October 21, 2006

George Duke/Daft Punk - I Digital Love You More (Kopia & the Mexicos Daft Duke Remix)

När Daft Punk gjorde sin fantastiska låt Digital Love för några år sedan samplade de den ännu mer fantastiska låten I Love You More av keyboardgiganten George Duke. Han brukar ofta kopplas samman med klaviaturvirtuoser som Chick Corea och Herbie Hancock, men det är en alldeles för enkel jämförelse för inte fan skrev de sådana här sinnesjukt vackra funkpoplåtar.

Min vän Mikael ( http://themexicos.blogspot.com/ ) och jag mixade ihop I Love You More med slutpartiet av Digital Love inför ett dj-set vi gjorde på vår vän Labans klubb Heavenly på Amore tidigare i höstas. Lyssna här:

George Duke/Daft Punk - I Digital Love You More (Kopia & the Mexicos Daft Duke Remix)

Wednesday, October 18, 2006

Charlie/Whitney Houston - I Wanna Dance With a Spacerwoman (Kopia Combinazione Mix)

Den här gjorde jag i våras, har för mig att det var inför det första l'Amour Pour Toi på Retro. Fina tider. Den har spridits litegrann sedan dess, men jag tyckte det var lika bra att lägga upp den här ändå.

Till tonartshöjningen på slutet fick jag spela in lite egna syntslingor, vilket givetvis gjordes på en italiensk synt från början av 80-talet, min kära Siel Mono.

Charlie/Whitney Houston - I Wanna Dance With a Spacerwoman (Kopia Combinazione Mix)

Tuesday, October 17, 2006

Jeff Mills - Changes Of Life (Kopia Syrlig MS-10 Edit)

Den här låten gjorde jag en bearbetning av en kväll i slutet av sommaren, inför ett dj-set på Vinylbaren. Den tog inte i närheten av så lång tid att göra som många andra grejer jag gjort (jag arbetar VÄLDIGT långsamt) eftersom det enda jag gjort är att jag har spelat in tre syntspår, utan omtagningar och med mycket lite editering, och lagt dom på originallåten. Det var ganska skönt att göra något så enkelt och hafsigt. Hafsiga låtar har också rätt att bloggas.

Jeff Mills - Changes Of Life (Kopia Syrlig MS-10 Edit)

New Kids On The Block - Popsicle (Kopia Smooth Arpeggio Remix)

Min kompis Emma uppmärksammade mig på den här gamla NKOTB-låten för några år sedan. Den är från deras första skiva från 1986, och är ett bedårande stycke Jackson 5-pop med köttig syntbas och riktigt, riktigt töntig rap. Jag gillar den väldigt mycket. Men jag kände att tempot var lite lågt så jag drog upp en sisådär 20 år och trixade med syntar, effekter, klipp-och-klistra och trummaskiner. Lyssna här:

New Kids On The Block - Popsicle (Kopia Smooth Arpeggio Remix)

Alicia Keys - You Don't Know My Name (Kopia Thyroid Gland Remix)

Jag tycker så sjukt mycket om Alicia Keys röst. När jag var fjorton hörde jag en amerikansk sångpedagog säga om någon att han/hon hade "melodi i sin röst". Jag förstod inte vad hon menade då, men jag kom att tänka på det uttalandet häromdagen när jag lyssnade på acapellan till den här låten. Jag tror det har att göra med att Alicia Keys wailningar inte bara är utsmyckningar, utan att det finns små, små betydelsefulla melodiska eller harmoniska fragment i dem. Äh, det är skitsvårt att bena ut, och det handlar nog bara om hur jag uppfattar det. Jag tycker så sjukt mycket om Alicia Keys röst.

Den här remixen gjorde jag igår. Ville till en början ge låten en lite mer elektronisk ljudbild, ganska influerad av två kanadensiska herrar som är väldigt bra på att kombinera själfullt och elektroniskt. När jag var klar blev den kanske lite "halv-analog" trots allt. Hursomhelst, här är den:

Alicia Keys - You Don't Know My Name (Kopia Thyroid Gland Remix)

Kylie Minogue - Slow (Kopia SkateSlow Remix)

Ok, första postningen och redan dyker ett problem upp: Den här låten började som en instrumental Kopialåt, baserad på ett litet stycke distad electro som jag gjorde till en kortfilm tidigare i höstas. Låten var i princip klar när min vän Mikael Hall (Piotor, the Mexicos) var på besök för några veckor sedan, men jag kände att något fattades och konsulterade Mikael som meckade ihop det hela med en jävligt hårt kompressad och autotunad Kylie. Självklart kunde vi inte hålla oss ifrån att timestretcha lite här och där. Och självklart lät vi acapellan vara något bpm långsammare än låten för att få till det så kallade sköna hänget. Som vi gillar så mycket.

Nu till problemet: Är detta en Kylie-remix, en Kopialåt med lite röstpålägg, eller en mash-up? Det spelar på sätt och vis ingen som helst roll, men det är viktigt för id-taggningen... Jag beslöt mig hursomhelst för att låta Kylie stå som artist och mig som remixare. Då får hon lite mer publicitet och jag lyckas kanske få icke svensktalande människor att tro att jag har fått betalt för att våldföra mig på källmaterialet.

Kylie Minogue - Slow (Kopia SkateSlow Remix)

Programförklaring

För ett tag sedan märkte jag att ganska mycket av den musik jag gör, själv och tillsammans med andra, är sådant som aldrig kommer att släppas på skiva. I några fall på grund av rättigheter och i några på grund av det inte riktigt passar in någonstans. I ganska många fall är det musik gjord för ett speciellt tillfälle - en fest, en konsert eller ett dj-set. Jag kände hursomhelst att det vore synd om den musiken bara tynade bort, så jag började fundera på vad som kunde göras åt det, och skapade den här bloggen. Här kommer jag alltså att posta remixer, covers, klipp-och-klistra-grejer och annat.

Välkomna.

/Douglas